Specialisatie
Specialisatie

 


De fysiotherapeut is een specialist van het bewegingsapparaat. Het menselijk lichaam is een goed georganiseerd en gecoördineerd geheel van botten, spieren, bloedvaten en zenuwen. Op het moment dat u klachten aan het bewegingsapparaat krijgt, ontdekt u dat veel houdingen en bewegingen niet meer vanzelfsprekend zijn en u in uw dagelijks functioneren, werk, sport of hobby belemmeren. De fysiotherapeut/manueel therapeut kan u dan helpen

 

Manuele Therapie

In onze praktijk zijn 3 manueel therapeuten werkzaam: Frank Delemarre, Janny Gudden en Bart van Houten.Zij hebben allen gestudeerd aan de Stichting Opleiding Manuele Therapie SOMT te Amersfoort.

Zij zijn geregistreerd manueel therapeut bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie NVMT.
Manuele therapie is een vorm van therapie, die toegepast kan worden bij klachten van het bewegingsapparaat (wervelkolom en arm- en beengewrichten). De klachten kunnen zijn ontstaan ten gevolge van overbelastingen of een beperking van de gewrichten.Door de beperkingen kunnen de bewegingen niet goed meer verlopen. De manueeltherapeut probeert te achterhalen waar de oorsprong van de klacht zich bevind.

De therapie bestaat uit mobilisaties (waarbij de gewrichten in de eindstand worden gezet om het kapsel en de banden op te rekken tot een normale lengte)en uit manipulaties (dit zijn korte snelle bewegingen, waarbij het ene gewrichtstuk ten opzichte van het andere bewogen wordt, dit gaat gepaard met kraken: vandaar de naam kraker). Er gaat niets kapot, maar op dat moment wordt het kapsel opgerekt en komt het gewricht weer in zijn natuurlijke positie. Hierdoor neemt de beweeglijkheid van het beperkte gewricht weer toe. Wel blijft oefening belangrijk om een goede houding en spierkracht (stabiliteit) op te bouwen.

Craniomandibulaire dysfunctie

Kaakgewrichtsklachten

Onder kaakgewrichtsklachten verstaat men klachten door het niet goed functioneren van het kaakgewricht of kauwspieren. De klachten kunnen zich uiten door een beperkte mondopening, scheef openen van de mond, open blijven staan van de mond (bijvoorbeeld door geeuwen), knappen, crepiteren (kraken) van de kaakgewrichten, pijn rondom oor of hoofdpijn.

De oorzaak van kaakgewrichtsklachten kunnen heel divers zijn.
Door bv trekken van kiezen, het vullen van kiezen of tanden, het plaatsen van kronen is het mogelijk dat de tanden niet meer goed op elkaar passen (er vindt geen goede occlusie meer plaats). Hierdoor komen de krachten in het kaakgewricht anders te liggen en worden ze overbelast.
Er kan een trauma hebben plaatsgevonden, waardoor de kaken (gewrichten) niet meer netjes op elkaar passen.
Als de kraakbeenschijf in et gewricht niet meer goed meegaat met de kaakbewegingen, kan de mond niet meer goed open of dicht gaan en kan zelfs op slot schieten.
Vaak is een verkeerde coördinatie van de kaken bij mondbewegingen de oorzaak voor een chronische overbelasting van het kaakgewricht. Er ontstaat een continue trek aan de banden, die op den duur pijnlijk wordt.
Ook kan het continue aanspannen van je kaakspieren veel klachten veroorzaken (je zet letterlijk je tanden ergens in bijvoorbeeld door stress). Je klemt continue de kiezen op elkaar, terwijl er normaal in rust geen contact is tussen je tanden/kiezen: alleen de lippen hebben contact met elkaar als de mond gesloten is.
Ook vreemde bewegingen met de mond maken, zoals op de lip of op een pen bijten, tongpersen, knarsetanden, kaakklemmen kunnen kaakproblemen geven.
Nekklachten en een verkeerde (hoofd)houding kunnen een rol spelen bij kaakklachten.
Bij behandeling van kaakklachten is het belangrijk dat de tandarts/kaakchirurg bepaalt of het onder- en bovengebit goed op elkaar passen en dat er geen structurele afwijkingen in de gewrichten aanwezig zijn. De fysiotherapeut onderzoekt vervolgens de oorzaak van de klachten en bepaalt daarna de behandelstrategie.

COPD

COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dit betekent chronische obstructieve longziekte. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen zoals bv. chronische bronchitis en longemfyseem.

In de meeste gevallen kan de fysiotherapeut helpen om beter om te gaan met COPD door middel van:

 1. Aandacht en adviezen aan de ademtechniek om de kortademigheid te verminderen.
 2. Aanleren van het houden van goed longtoilet om de hoeveelheid slijm in de longen te verminderen.
 3. De fysieke belastbaarheid te vergroten middels conditie- en krachttraining.
 4. Geven van voorlichting en adviezen.

We zijn aangesloten bij meerdere netwerken COPD met de verschillende ziekenhuizen in de omgeving.

Claudicatio intermittens klachten

Claudicatio intermittens (arteriosclerose) of etalagebenen

Arteriosclerose of aderverkalking is de benaming van een aantal processen waarbij de slagaders als het ware "dichtslibben". Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wordt de binnenbekleding van de bloedvaten "het endotheel" aangetast. Op de beschadigde plekken kunnen zich vetten aanzetten, waardoor het endotheel naar binnen wordt gedrukt. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwen en zelfs verstopt raken. Deze combinatie van processen leidt tot een vermindering van doorstroom van het bloed, wat kan betekenen dat het weefsel en de organen die door deze bloedvaten worden voorzien minder, te weinig of soms zelfs geen bloed meer krijgen.

Symptomen
Als er aderverkalking optreedt in de benen wordt het ook wel claudicatio intermittens genoemd of etalagebenen. Je kunt dan een bepaalde afstand lopen afhankelijk van de ernst van de arteriosclerose de klachten beginnen bijvoorbeeld met pijn in de kuit of elders in het been, na rust(stilstaan voor een winkelruit) verdwijnt de klacht en daarna kun je weer dezelfde afstand lopen tot de klachten weer opnieuw beginnen.

Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom volgen hier enkele waardevolle tips die onder andere kunnen helpen het cholesterol gehalte onder controle te houden:

 1. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon: gevarieerd eten. Beperking van verzadigde vetten zoals: roomboter, volle melk, vette vleeswaren. gebruik veel groente en fruit. Matig gebruik van suiker en zout, gebruik voedingsvezels, drink minstens 1,5 liter per dag. Eet minstens 2x per week vis.
 2. Stop met roken: roken verhoogd de kans op hart- en vaatziekten.
 3. Vermijd overgewicht.
 4. Vermijd stress
 5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 6. Wees matig met alcohol.


Fysiotherapie
De fysiotherapeut helpt om in beweging te blijven en de problemen te verminderen in het dagelijkse leven.Doordat lopen pijn gaat doen (bij etalagebenen), gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. Dit is bedoeld om klachten te vermijden, maar kost meer energie. Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut is effectief gebleken. Onder begeleiding leert u de coördinatie verbeteren en u kunt steeds verder lopen zonder pijn.

 1. Vergroten loopafstand
 2. Verhogen van de pijntolerantie/ leren "door de pijn heen te lopen".
 3. Verminderen van de angst voor de pijn.
 4. Verbeteren van het looppatroon.

Het geven van de juiste informatie is een essentieel onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling van aderverkalking. Om blijvend resultaat te boeken is immers een verandering van Uw gedrag nodig.
De fysiotherapeut leert aan hoe men zelfstandig de klachten onder controle kan houden. Hiervoor heeft de therapeut naast de behandeling een activeringsprogramma. Dit stimuleert de patiënt na afloop van de therapie te blijven bewegen en de gezonde leefgewoonte voort te zetten.

We zijn aangesloten bij het loopnetwerk van Claudicatio Intermittens klachten.

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in he lichaam.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen, ademhalingsoefeninge en specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Hierdoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Eveneens kan gebruik gemaakt worden van manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichtaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

De volgende vormen van oedeem kunnen door een oedeemfysiotherapeut worden behandeld:

 • Lymfeoedeem; ontstaat als er te weinig vocht uit het weefsel wordt afgevoerd. Dit kan komen door een verminderde afvoercapaciteit van het lymfesysteem of een te grote aanvoer van vocht. Het lymfesysteem kan dan de hoeveelheid niet aan.
  Veneus oedeem; ontstaat doordat er een te hoge druk ontstaat in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld spataderen of een te hoge bloeddruk.
  Lipoedeem. Deze ophoping van vet en vocht in het weefsel is aangeboren. Door de aanwezigheid van vet wordt de afvoer van vocht door het lymfestelsel belemmerd.