Claudicatio intermittens klachten
Claudicatio intermittens klachten
Geschreven door Administrator
donderdag, 17 september 2015 02:26

 


De fysiotherapeut is een specialist van het bewegingsapparaat. Het menselijk lichaam is een goed georganiseerd en gecoördineerd geheel van botten, spieren, bloedvaten en zenuwen. Op het moment dat u klachten aan het bewegingsapparaat krijgt, ontdekt u dat veel houdingen en bewegingen niet meer vanzelfsprekend zijn en u in uw dagelijks functioneren, werk, sport of hobby belemmeren. De fysiotherapeut/manueel therapeut kan u dan helpen

 

Claudicatio intermittens klachten

Claudicatio intermittens (arteriosclerose) of etalagebenen

Arteriosclerose of aderverkalking is de benaming van een aantal processen waarbij de slagaders als het ware "dichtslibben". Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wordt de binnenbekleding van de bloedvaten "het endotheel" aangetast. Op de beschadigde plekken kunnen zich vetten aanzetten, waardoor het endotheel naar binnen wordt gedrukt. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwen en zelfs verstopt raken. Deze combinatie van processen leidt tot een vermindering van doorstroom van het bloed, wat kan betekenen dat het weefsel en de organen die door deze bloedvaten worden voorzien minder, te weinig of soms zelfs geen bloed meer krijgen.

Symptomen
Als er aderverkalking optreedt in de benen wordt het ook wel claudicatio intermittens genoemd of etalagebenen. Je kunt dan een bepaalde afstand lopen afhankelijk van de ernst van de arteriosclerose de klachten beginnen bijvoorbeeld met pijn in de kuit of elders in het been, na rust(stilstaan voor een winkelruit) verdwijnt de klacht en daarna kun je weer dezelfde afstand lopen tot de klachten weer opnieuw beginnen.

Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom volgen hier enkele waardevolle tips die onder andere kunnen helpen het cholesterol gehalte onder controle te houden:

  1. Zorg voor een evenwichtig voedingspatroon: gevarieerd eten. Beperking van verzadigde vetten zoals: roomboter, volle melk, vette vleeswaren. gebruik veel groente en fruit. Matig gebruik van suiker en zout, gebruik voedingsvezels, drink minstens 1,5 liter per dag. Eet minstens 2x per week vis.
  2. Stop met roken: roken verhoogd de kans op hart- en vaatziekten.
  3. Vermijd overgewicht.
  4. Vermijd stress
  5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  6. Wees matig met alcohol.


Fysiotherapie
De fysiotherapeut helpt om in beweging te blijven en de problemen te verminderen in het dagelijkse leven.Doordat lopen pijn gaat doen (bij etalagebenen), gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. Dit is bedoeld om klachten te vermijden, maar kost meer energie. Looptraining onder begeleiding van de fysiotherapeut is effectief gebleken. Onder begeleiding leert u de coördinatie verbeteren en u kunt steeds verder lopen zonder pijn.

  1. Vergroten loopafstand
  2. Verhogen van de pijntolerantie/ leren "door de pijn heen te lopen".
  3. Verminderen van de angst voor de pijn.
  4. Verbeteren van het looppatroon.

Het geven van de juiste informatie is een essentieel onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling van aderverkalking. Om blijvend resultaat te boeken is immers een verandering van Uw gedrag nodig.
De fysiotherapeut leert aan hoe men zelfstandig de klachten onder controle kan houden. Hiervoor heeft de therapeut naast de behandeling een activeringsprogramma. Dit stimuleert de patiënt na afloop van de therapie te blijven bewegen en de gezonde leefgewoonte voort te zetten.

We zijn aangesloten bij het loopnetwerk van Claudicatio Intermittens klachten.

 

Stuur ons een bericht voor meer informatie of bel direct met 040 - 281 43 17.