Craniomandibulaire dysfunctie
Craniomandibulaire dysfunctie
Geschreven door Administrator

 


De fysiotherapeut is een specialist van het bewegingsapparaat. Het menselijk lichaam is een goed georganiseerd en gecoördineerd geheel van botten, spieren, bloedvaten en zenuwen. Op het moment dat u klachten aan het bewegingsapparaat krijgt, ontdekt u dat veel houdingen en bewegingen niet meer vanzelfsprekend zijn en u in uw dagelijks functioneren, werk, sport of hobby belemmeren. De fysiotherapeut/manueel therapeut kan u dan helpen

 

Craniomandibulaire dysfunctie

Kaakgewrichtsklachten

Onder kaakgewrichtsklachten verstaat men klachten door het niet goed functioneren van het kaakgewricht of kauwspieren. De klachten kunnen zich uiten door een beperkte mondopening, scheef openen van de mond, open blijven staan van de mond (bijvoorbeeld door geeuwen), knappen, crepiteren (kraken) van de kaakgewrichten, pijn rondom oor of hoofdpijn.

De oorzaak van kaakgewrichtsklachten kunnen heel divers zijn.
Door bv trekken van kiezen, het vullen van kiezen of tanden, het plaatsen van kronen is het mogelijk dat de tanden niet meer goed op elkaar passen (er vindt geen goede occlusie meer plaats). Hierdoor komen de krachten in het kaakgewricht anders te liggen en worden ze overbelast.
Er kan een trauma hebben plaatsgevonden, waardoor de kaken (gewrichten) niet meer netjes op elkaar passen.
Als de kraakbeenschijf in et gewricht niet meer goed meegaat met de kaakbewegingen, kan de mond niet meer goed open of dicht gaan en kan zelfs op slot schieten.
Vaak is een verkeerde coördinatie van de kaken bij mondbewegingen de oorzaak voor een chronische overbelasting van het kaakgewricht. Er ontstaat een continue trek aan de banden, die op den duur pijnlijk wordt.
Ook kan het continue aanspannen van je kaakspieren veel klachten veroorzaken (je zet letterlijk je tanden ergens in bijvoorbeeld door stress). Je klemt continue de kiezen op elkaar, terwijl er normaal in rust geen contact is tussen je tanden/kiezen: alleen de lippen hebben contact met elkaar als de mond gesloten is.
Ook vreemde bewegingen met de mond maken, zoals op de lip of op een pen bijten, tongpersen, knarsetanden, kaakklemmen kunnen kaakproblemen geven.
Nekklachten en een verkeerde (hoofd)houding kunnen een rol spelen bij kaakklachten.
Bij behandeling van kaakklachten is het belangrijk dat de tandarts/kaakchirurg bepaalt of het onder- en bovengebit goed op elkaar passen en dat er geen structurele afwijkingen in de gewrichten aanwezig zijn. De fysiotherapeut onderzoekt vervolgens de oorzaak van de klachten en bepaalt daarna de behandelstrategie.

 

Stuur ons een bericht voor meer informatie of bel direct met 040 - 281 43 17.