Oedeemfysiotherapie
Oedeemfysiotherapie
Geschreven door Administrator
donderdag, 17 september 2015 02:25

 


De fysiotherapeut is een specialist van het bewegingsapparaat. Het menselijk lichaam is een goed georganiseerd en gecoördineerd geheel van botten, spieren, bloedvaten en zenuwen. Op het moment dat u klachten aan het bewegingsapparaat krijgt, ontdekt u dat veel houdingen en bewegingen niet meer vanzelfsprekend zijn en u in uw dagelijks functioneren, werk, sport of hobby belemmeren. De fysiotherapeut/manueel therapeut kan u dan helpen

 

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in he lichaam.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen, ademhalingsoefeninge en specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Hierdoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Eveneens kan gebruik gemaakt worden van manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichtaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

De volgende vormen van oedeem kunnen door een oedeemfysiotherapeut worden behandeld:

  • Lymfeoedeem; ontstaat als er te weinig vocht uit het weefsel wordt afgevoerd. Dit kan komen door een verminderde afvoercapaciteit van het lymfesysteem of een te grote aanvoer van vocht. Het lymfesysteem kan dan de hoeveelheid niet aan.
    Veneus oedeem; ontstaat doordat er een te hoge druk ontstaat in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld spataderen of een te hoge bloeddruk.
    Lipoedeem. Deze ophoping van vet en vocht in het weefsel is aangeboren. Door de aanwezigheid van vet wordt de afvoer van vocht door het lymfestelsel belemmerd.

Stuur ons een bericht voor meer informatie of bel direct met 040 - 281 43 17.