Voorste kruisbandletsel
Voorste kruisbandletsel

Voorste kruisbandDe knie bestaat uit drie botten, het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf. Verder heeft iedere knie twee menisci (kraakbeenschijfjes), die zorgen voor de pasvorm en voor de schokdemping in de knie bij bijvoorbeeld lopen. Het bovenbeen en het onderbeen moeten bij elkaar blijven als de knie wordt gestrekt of gebogen, hiervoor zorgen de kniebanden. Iedere knie heeft er twee aan de buitenzijden van de knie, die zorgen voor zijwaartse stabiliteit. Maar ook aan de binnenkant van de knie zitten twee kruisbanden die ervoor zorgen dat het onderbeen niet voor- of achteruit weg kan schieten en beperken de knie in de draaibeweging.

Een verrekking, gedeeltelijke scheuring of een totale scheuring kunnen ontstaan op vele manieren. Het kan gebeuren in het dagelijks leven bij het maken van een misstap, maar voornamelijk bij sporten in teamverband (zoals voetbal) en bij sporten waarbij veel draaimomenten, kapbewegingen en snelle afremmomenten voorkomen, zoals skiën en tennis. Er ontstaat meestal letsel aan de voorste kruisband of er is sprake van een combinatie van meerdere banden en eventueel de menisci kunnen aangedaan zijn.

Bij een verrekking, door bijvoorbeeld een verstapping, kan de knie de volgende dag iets dik zijn, maar er is dan geen sprake van een instabiel gevoel in de knie. Dit kan een tijdje pijnlijk blijven, maar met wat voorzichtigheid neemt dit geleidelijk af.
Bij een gedeeltelijke scheuring wordt de knie dik en kan hij iets instabiel aanvoelen.
Is de VKB helemaal gescheurd dan wordt de knie onmiddellijk (binnen enkele uren) dik en voelt instabiel aan. Vaak horen mensen een knappend geluid op het moment van het ontstaan.

Koelen en het been omhoog leggen is het enige wat direct gedaan kan worden. Bij het vermoeden van een gedeeltelijke of gehele scheuring van de VKB is een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut gewenst. Deze zullen u bij het vermoeden van een scheuring doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Aan de hand van röntgenfoto’s, een scan en eventueel een kijkoperatie wordt een diagnose gesteld.
Bij een verrekking of gedeeltelijke scheuring is rust en fysiotherapie voldoende. De fysiotherapeut gaat met u aan de slag om de beweging in de knie weer terug te krijgen. Ook zal worden getraind om de spierkracht in het bovenbeen te herstellen. Vooral de spieren aan de achterzijde (hamstrings) moeten worden versterkt om de functie van de kruisband, deels, over te nemen. Maar ook de voorzijde (quadriceps) worden versterkt voor de spierbalans.

Bij een volledige scheuring zal in overleg met de orthopedisch chirurg worden besloten of een operatie voor een nieuwe voorste kruisband noodzakelijk is. Hiervoor wordt meestal een stukje van de hamstringpees gebruikt maar soms ook van de knieschijfpees. Voor de operatie wordt vaak ook getraind bij de fysiotherapeut om de knie zo sterk mogelijk te maken, wat het herstel na de operatie bevordert. Maar ook na de operatie is een intensieve training bij de fysiotherapeut noodzakelijk om zo binnen ongeveer 6 tot 8 maanden weer verantwoord te kunnen sporten.